Yusuf Taş
kafkasya

Rus Çarlığı verimli topraklarda Çerkesleri istemedi

Kafdağı Eğitim Kültür Derneği Başkanı Yusuf Taş, “Adigey ve Kabardey bölgesi dünyanın en verimli topraklarındandır. Rusya bu verimli topraklarda hiçbir zaman güvenemeyeceği savaşçı bir toplumu istemediği için Çerkesleri sürgün etti” dedi.

Çerkeslerin ana vatanlarından sürgün edilişinin üzerinden tam 152 yıl geçti. Rusya’nın emperyalist, yayılmacı politika izleme başlamasıyla göz diktiği Kuzey Kafkasya’nın kadim halkı Çerkesler, onlarca yıl verdikleri mücadelenin sonunda sürgün ve soykırıma uğradılar. Rusların taarruzlarına verilen karşılığın mağlubiyetle sonlandığı 21 Mayıs 1864 tarihinden itibaren Çerkesler, aylar sürecek bir yolculuğa zorlandılar.

Milli Gazete’ye “21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü ve Soykırımı”na ilişkin açıklamalarda bulunan Kafdağı Eğitim Kültür Derneği Başkanı Yusuf Taş, “Adigey ve Kabardey bölgesi dünyanın en verimli topraklarındandır. Rusya bu verimli topraklarda hiçbir zaman güvenemeyeceği savaşçı bir toplumu istemediği için Çerkesleri sürgün etti” dedi.

Çerkeslerin ana vatanlarından sürgün edilişinin üzerinden tam 152 yıl geçti. Rusya’nın emperyalist, yayılmacı politika izleme başlamasıyla göz diktiği Kuzey Kafkasya’nın kadim halkı Çerkesler

, onlarca yıl verdikleri mücadelenin sonunda sürgün ve soykırıma uğradılar. Rusların taarruzlarına verilen karşılığın mağlubiyetle sonlandığı 21 Mayıs 1864 tarihinden itibaren Çerkesler, aylar sürecek bir yolculuğa zorlandılar.

Rus Çarlığı’nın dayattığı üç seçenekten kendilerine en uygunu seçen Çerkesler, Osmanlı topraklarına hicret etmeye karar verdi ve Karadeniz’in karşı tarafına geçtiler. “21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü ve Soykırımı”na ilişkin açıklamalarda bulunan Kafdağı Eğitim Kültür Derneği Başkanı Yusuf Taş

, “Adigey ve Kabardey bölgesi dünyanın en verimli topraklarındandır. Rusya bu verimli topraklarda hiçbir zaman güvenemeyeceği savaşçı bir toplumu istemediği için Çerkesleri sürgün etti” dedi.

ÇERKESLER İSLAM’I VE OSMANLI’YI TERCİH ETTİ

Taş

puttygen.site

, Savaşın sona erdiği 21 Mayıs 1864 tarihinde Rus Çarlığı’nın yayınladığı genelge ile 2-3 milyon civarında Çerkes’in sürgün edildiğini söyledi. Taş şöyle konuştu: “Rus Çarlığı, 21 Mayıs 1864’te bir genelge yayınlayarak Çerkeslere üç seçenek sundu. Ya Hristiyan olup Rus ordusunda görev alacaklar. Ya Sibirya’ya sürgün edilecekler. Ya da Osmanlı topraklarına göç edecekler. TabikiÇerkesler Halife’nin ülkesi Osmanlı’ya gitmekten başka bir çare bulamadılar. Böylece Çerkeslerin büyük sürgünü başlamış oldu.”

yusuf taş

NÜFUSUN YARISI SÜRGÜN SIRASINDA ÖLDÜ

Sürgün esnasında büyük trajedilerin yaşandığına dikkat çeken Taş, “Batı Kafkasya’daki Çerkes nüfusunun yüzde 90’ı Karadeniz kıyılarına doğru sürüldü. Bu sürülme vahşi Kozakların saldırı ve tecavüzleri altında kıyıya doğru gitmeye zorlandılar. Bu sürgün aylarca sürdü. Tahmini olarak 2-3 milyon civarında insan sürgüne tabi tutuldu. Bölge halkının yüzde 90’ı sürgün edildi. Ancak bu insanların yarısı Kafkasya’nın Karadeniz kıyılarında, gemilerde ve Anadolu’nun Karadeniz kıyılarında hastalıktan öldüler” diye konuştu. Çerkeslerin vatanlarından sürgün edilme nedenlerini Rusya’nın emperyalist politikasıyla açıklayan Taş şunları söyledi: “Batı Kafkasya yani Adigey ve Kabardey bölgesi dünyanın en verimli topraklarındandır. Rusya bu verimli topraklarda hiçbir zaman güvenemeyeceği savaşçı bir toplumu istemediği için Çerkesleri sürgün etti.”

ÇERKES İSKANI STRATEJİK

Osmanlı’ya göç etmek zorunda bırakılan Çerkesler, Anadolu başta olmak üzere Suriye’nin çeşitli bölgelerine yerleştirildi. Osmanlı önce İstanbul’un etrafına yerleştirdi. Bugünkü Bolu, Düzce, Sakarya, Çanakkale hattı. İkinci hat, Karadeniz’den Adana’ya kadar olan bir çizgi şeklinde yerleştirildi. Sinop, Tokat, Amasya, Kayseri, Sivas, Kahramanmaraş, Adana. Üçüncü kısım da kutsal toprakları korumak için Hicaz demiryolu hattı olan Golon tepeleri, Şam, Ürdün bölgelerine yerleştirildi. Şu an da Çerkesler dünyanın 40 ülkesinde yaşıyor. En fazla Çerkes ise Türkiye’de yaşıyor. Yaklaşık 3 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Son birkaç yıldır Suriye’deki Çerkeslerin büyük bölümü de savaştan dolayı Türkiye’ye gelmek zorunda kaldı.

300 YIL RUSLARA DİRENDİLER

Rusya’nın Kafkasya’da yayılmacı politika izlediğini ve bölgedeki halkları sürgün ya da zorunlu göçe zorladığını ifade eden Taş, “Çar Petro ile başlayan Rusya’nın sıcak denizlere inme politikası için tek yol Kafkasları aşmaktı. Bunun için Rusya, bütün gücüyle Kafkasya üzerine yüklendi. Toplam 300 yıllık Rusya-Kafkasya mücadelesinin son yüzyılı sürekli ve kesintisiz savaş halinde geçti. Savaş, Doğu ve Batı yönünde iki ayrı mücadele şeklinde devam etti. Doğu’da yani Çeçenistan ve Dağıstan bölgesinde imamların önderliğindeki savaş, Şeyh Şamil’in 1859’da teslim olmasıyla bitti. Batı’daki yani Adigey ve Kabardey bölgesindeki savaş ise 1864 yılına kadar devam etti. 2014 yılında Kış Sporu Olimpiyatlarının yapıldığı Soçi’deki son savaşta son Çerkes ölünceye kadar savaş devam etti” dedi. (Kaynak: Milli Gazete/Timuçin Mercanoğlu)

Add comment

Sosyal Medya