Yusuf Taş
aleksandr-dugin

Aleksandr Dugin ve Türkiye’nin Rusya cahilliği

Yusuf Taş’ın “Aleksandr Dugin ve Türkiye’nin Rusya cahilliği” başlıklı yazısını okuyun…

Birkaç hafta önce bir kurumdan arayarak acilen o günlerde Ankara’da olan Aleksandr Dugin’in numarasını istediler. Sebebini sorduğumda da TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda 15 Temmuz’la ilgili olarak dinleneceğini söylediler. Aleksandr Dugin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı olarak ve de 15 Temmuz kalkışmasını haber vermesi sebebiyle dinleneceğini öğrendim. Bir kez daha eyvah dedim. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti ne halde…  Birincisi bu kadar önemli bir adamsa devletin bütün kurumlarında niye telefonu yok. İkincisi, Meclis Araştırma Komisyonu hiç Dışişleri Bakanlığı’mıza sormuyor mu bu adam kim resmi bir görevi var mı diye.

Aynı günlerde gazetelerde şöyle bir haber yer aldı:

 “Darbe öncesinde 14 Temmuz günü Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin davetlisi olarak Ankara’da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Aleksandr Dugin’in

, ‘Türk ordusunda bir hareketlilik olduğu’ yönünde bir uyarı yaptığı iddia edilmişti. Darbe Araştırma Komisyonu da, Dugin’i dinlemek üzere komisyona davet etmişti. Komisyon Başkanı Reşat Petek, bugün Fehmi Koru’nun komisyona bilgi verdiği sırada yaptığı bir açıklamada, Dugin’den olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Petek, ‘Aleksandr Dugin, Komisyonumuza bilgi vermek için geleceğini bildirdi. Kasım ayı içinde kendisini dinleyeceğiz’ dedi.”

Daha sonra televizyonlarda Aleksandr Dugin’i konuşurken izledik Putin’in özel temsilcisi ve danışmanı sıfatı ile.

05.12.2016 tarihli Habertürk gazetesinde ise Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek’in Kübra Par’a yaptığı açıklamalarda şöyle bir bölüm yer aldı.

Merak edilen bir başka kişi de “Ben aslında Türk hükümetini uyarmıştım’’ diyen Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanı Alexander Dugin. Onu da dinleyeceğiniz doğru mu?

“Aslında ‘14-15 Temmuz’daki Türkiye temaslarımda darbeyi haber verdim’ şeklindeki açıklamalarını duyunca Dugin’i dinlemeye karar verdik. Kamuoyunda Putin’in danışmanı olarak geçiyor ama biz burada ciddi bir iş yapıyoruz. Aleksander Dugin’in şu anda Putin’le irtibatı

, danışmanı, özel temsilcisi gibi sıfatları olup olmadığını Dışişleri Bakanlığı’na sorduk. Geçmişte var ise de şu anda böyle bir sıfatının olmadığı bilgisi geldi. Bunun üzerine davetten vazgeçtik.”

Yani Sayın Petek Ekim ayında Dugin’i davet ederken Dugin hakkında ‘kamuoyu’ gibi düşünüyormuş ve davet etmiş. Ancak sanıyorum Dışişleri Bakanlığı’ndan uyarılınca dinlemekten vazgeçmişler.

Rus siyaset bilimci Aleksandr Dugin, Neo-Avrasyacılık’ın ve Rus milliyetçiliğinin önemli bir temsilcisidir ve Ulusal Bolşevik Partisi, Ulusal Bolşevik Cephesi ve Avrasya Partisi kurucularından biridir. Putin’in temsilcisi ya da Danışmanı değildir. Hatta Rusya’da kendisine önem verilen bir kişi de değildir. Ancak Türkiye’de sevenleri ve dostları vardır.

Buradaki asıl mesele Dugin’in kim olduğundan ziyade Türkiye Cumhuriyeti Devlet yetkililerinin, basınının ve kamuoyunun Rusya hakkında ne bilgisiz olduğudur.

Bu durumu ilk olarak 2008 yılında görmüştüm. 2008 yılında T.C Diyanet İşleri Başkanlığı Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynüddin ile ‘Rusya Müslümanlarının Başkanı ya da Müftüsü’ olarak bir anlaşma imzalamıştı. Maalesef koskoca Diyanet İşleri Başkanlığımızda Rusya’daki Dini İdare Başkanlıklarının yapısını, yetkilerini, bunların oluşturduğu birliklerin yapılarını bilen kimse yoktu ki, böyle bir sıfatla anlaşma imzalanmıştı. Allah’tan Diyanet İşleri Başkanlığımız bölgede çalışmaya başladı da Rusya müftüler Konseyi’nin ya da Merkezi Rusya Dini İdare Başkanlığ’nın diğer din idareleriyle aralarındaki hiyerarşik olmayan ilişkiyi ve Rusya Devletinin bunları nasıl kullandığını öğrendi.

Maalesef Türkiye Devleti, Rusya konusunda çok bilgisiz. Rus Devleti bizim ülkemizde kimin kim olduğunu, hatta kendisinden kaçıp ülkemize sığınan muhacirlerin nerelerde yaşadığı bilgisine kadar bütün bilgilere sahip ama bizim yetkililerimiz, basınımız Rusya devlet işleyişi hakkında çok az bilgi sahibiler. Televizyonlarda Türkiye Rusya ilişkileri hakkında konuşanlar da çoğunlukla ajans haberleri hakkında bilgiye dayanmayan yorumlarda bulunuyorlar. Rusya da aslında resmi görevi olmayan birçok kurum ve kuruluşta çalışan Dugin gibi adamları Türkiye’de ya da başka ülkelerde kendi propagandasını yapmaları için sessizce destekliyor. Biz de hoşumuza giden sözler söyledikleri için bolca alkışlıyoruz.

İnşallah başka ülkeler hakkında olduğu gibi Rusya hakkında da bilgi sahibi devlet yetkililerimiz, basınımız ve aydınlarımız bir an önce yetişir. (Yusuf Taş – Times of Turkey – 07.12.2016)

Yusuf Taş

Avukat, Novaya Turtsiya gazetesini Genel Yayın Yönetmeni, Kafdağı Derneği Başkanı, Rusça, İngilizce ve Çerkesçe biliyor.

Add comment

Sosyal Medya